برج یا میل اخنگان درفاصله ۲۲ کیلومتری شمال مشهد واقع شده و به اعتقاد اهالی محل دفن گوهر تاج، خواهر گوهرشاد آغای تیموری است. این برج، آجری، هشت ضلعی، گنبدی مخروطی و به صورت ترک ترک دارد. آجرکاری آن بسیار هنرمندانه و به اشکال گوناگون هندسی است. این برج سه در ورودی دارد و ارتفاع آن حدود ۱۴ متر و در داخل، سنگ قبری به طول ۱۱۰ و عرض ۵۰ و ارتفاع ۴۰ سانتی متر دیده می شود که بر روی آن با خط ثلث و نسخ نوشته شده است. در حاشیه زیر سقف، بقایای کتیبه ای که احتمالاً به روی کاشی نوشته بوده موجود است ولی اکنون بخش اعظم این کتیبه و در نتیجه کاشی ها از بین رفته است. بر راس بنا گنبدی از نوع مخروطی قرار گرفته که با کاشیهای لاجوردی و فیروزهای در نوارهای افقی تزئین شده است.
بنای میل روی سکوی کوتاه 8 گوشی قرار گرفته و ساقه استوانهای آن 7/13 متر ارتفاع دارد و کلاهکی عرقچینی به بلندی 2/4 روی آن قراردارد. ساقه میل از درون 8 گوش و از بیرون استوانهای با 8 نیم ستون الحاقی و تزئینی است. بنا از آجر ساخته شده و با قطعات کاشی به شکلهای مستطیل، چند ضلعی و ستاره چلیپا با نقوش برجسته و متنوع به رنگ لاجوردی و فیروزهای تزئین شده است.
مردم روستای نزدیک این بنا می گویند که سنگ قبر شکسته و طلاهای داخلش دزدیده شده همچنین به دلیل سرقت کاشی های زیبای این بنا، ساختمان ظاهری لانه زنبوری پیدا کرده است.ویژگی دیگری هم دارد و آن ظهور روش معماری دوره تیموری، بخصوص کاشی های صلیبی شکل و ستاره ای آن دوران میباشد.چون اولین آشنایی شاعر حماسه سرای ایران و توس(فردوسی) با سلطان محمود غزنوی درسال 385 هجری قمری در همین محل روی داده است محل میل اخنگان و خود آن بنای نفیس جزئی جالب توجه و پرجاذبه برای مجموعه ی فرهنگی- تاریخی توس و زادگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی است.
مشاهده آدرس و موقعیت میل اخنگان روی نقشه گوگل
آدرس میل اخنگان مشهد
لینک های مفیدتر درباره سفر به مشهد
The following information is meant for the website developer for debugging purposes. | |||||||||||||||||
Error Occurred While Processing Request | |||||||||||||||||
|